Knjige

Knjiga o moških pričakovanjih, ki boleče trčijo z žensko realnostjo.

Več o knjigi

Če bi moški vedeli - Kamenko Kesar

Knjiga Če bi moški vedeli je polna zabavnih zgodb o fantu, ki se je skozi lastne izkušnje ali izkušnje drugih učil, da bi postal pravi moški in da bi razumel ženske.

Več o knjigi

Žena ima vedno prav - Kamenko Kesar

Avtor te knjige v sebi nosi številne darove, ki prihajajo na plan tudi v njegovem pisanju: nadvse je duhovit, zna se ponorčevati iz svojih napak, jezik mu teče kot namazan in predvsem je odličen opazovalec.

Več o knjigi

Mene ne bo noben jebo - Kamenko Kesar

Izbor najduhovitejših in najprepričljivejših blogovskih zapisov Kamenka Kesarja ter nova, še nikoli objavljena besedila z ilustracijami dr. Horowitza. S humorjem in temperamentom se predstavi bralcu Kamenko Kesar, izjemno uspešen piarovec in marketingar, organizator dogodkov in ljubiteljski športnik.

Več o knjigi

Jabolčna pita – enostavno, hitro in zelo okusno

Jabolčna pita
Jabolčna pita - enostavno, hitro in zelo okusno.

Tudi pri tej piti, tako kot pri skutini, ne morete narediti ničesar narobe.
Jabolčna pita, ki jo delam vsak tretji ali četrti ali peti vikend, uspe vsakič in, prav tako vsakič, izgine, preden uspeva z ženo kogarkoli povabiti na pokušino. Za razliko od skutine, mi je pito tokrat uspelo fotografirati. Recept je napisan na dolgo.

Ta jabolčna pita zahteva nekaj malega več dela kot skutina pita, lovim pa bližnjice in poenostavljam, kjerkoli lahko, dokler seveda ne vplivajo na končni rezultat.

Sladkorja dam običajno manj kot pri večini običajnih receptov. Sem v letih (ja, vem, malo se delam ubogega), ko moram paziti na zdravo prehrano in postavo. Ko rečem, da moram paziti na zdravo prehrano, mislim samo in edino na to, da jem manj sladkorja. To je to. Ko rečem, da moram paziti na postavo, se želim le malce pobahati in pokazati. Ok, grem na recept, da mi ne zmanjka prostora. Jabolčna pita, kot jo delam ob vikendih:

Najprej testo

* 1/2 celega masla direkt iz hladilnika, torej 125 gramov. Približno. Ne potrebujete tehtnice. Razen vi, ki ste zelo pedantni. Vi potrebujete tehtnico. Nujno. Drugo polovico masla prihranite, bo prišla prav nižje dol.
* 1 velika jušna žlica sladkorja, to je 15 gramov.
* Velik ščep soli. Za gramatike je to 6 gramov. Hehe, ta “za gramatike” mi je uspela, ane.
* 300 gramov moke. No, tukaj pa kar vzemite tehtnico. Pa ne zato, ker morate zadeti grame. Kje pa. Tehtnico potrebujete zato, ker ne znam drugače izmeriti.
* 6 velikih jušnih žlic mrzle vode. Zakaj pišem oboje – velikih in jušnih? Ker so moje žlice za juho res velike. Ne maram tistih majhnih jušnih žlic, ki so skoraj ravne in je v žlici tako malo juhe, da v ustih ne veš ali boš pogoltnil več juhe ali več lastne sline.

Tako, zdaj pa kar takoj na delo. Vem, zanima vas, kje so jabolka, ane? Pridejo. Kmalu.
Najprej prižgite pečico, nastavite jo na 200 stopinj.

Poiščite posodo, v kateri boste naredili testo in vanjo stresite 300 gramov moke.
Noter vrzite ščep soli in veliko žlico sladkorja in vse malo zmešajte, kar s prsti, da se sol in sladkor enakomerno zmešata z moko.

Ko to naredite, vzemite prvo polovico masla iz hladilnika, torej 125 gramov, razrežite maslo na kocke (kaj pa vem na kakšno velikost, naredite na približno, ne komplicirajte) in te mrzle, trde kocke masla vrzite v posodo z moko. Maslo razrežemo zato, da lažje enakomerno zmešamo vse sestavine.

Zdaj pridejo na vrsto vaše roke. S prsti stiskajte in mešajte moko in maslo in obračajte in stiskajte in obračajte in mešajte in stiskajte toliko časa, da ne boste več imeli samo moke ali samo masla. Da boste torej zmešali ti dve sestavini, čeprav bo vse skupaj izgledalo suho in brezveze. Nič hudega. Jaz gnetim dve do tri minute, največ.

Ko zmešate vse, kar imate v posodi, dodajte 6 (šest) velikih žlic mrzle vode. Meni je najljubše, če vodo najprej natočim v kozarec ali skodelico in iz skodelice jemljem teh šest žlic. Enkrat sem žlice polnil direkt iz pipe, pa sem izgubil živce. Če voda teče premočno, nikoli ne morem napolniti cele žlice, ker voda leti ven, če pa teče počasi, pa norim od čakanja, da napolnim žlico do vrha.

Ko imate vodo v posodi, znova vrzite v pogon vaše prste in mešajte in stiskajte in obračajte, dokler ne dobite maslenega testa. To zna trajati par minut, nič več. Ko končate, torej ko dobite masleno kepo, ki se drži skupaj, se ustavite in dajte testo ven iz posode in nekam na stran.

Zdaj so na vrsti jabolka

* 1/2 celega masla. To je tista druga polovica, 125 gramov. Prvo polovico ste porabili maloprej.
* 3 velike žlice sladkorja (okrog 50 gramov).
* 2 veliki žlici moke (okrog 30 gramov).
* 4 velike žlice mrzle vode (okrog 60 ml).
* 4 jabolka normalnih velikosti (kaj je normalna velikost? Pač normalna, večja od marelice in manjša od melone, hehe).
* Cimet.
(ne vem, kaj naj s temi pikami na koncu vsake sestavine. Pri cimetu izgleda brezveze, pri maslu pa kar paše.)

To drugo polovico masla (125 gramov) stopimo v mali kozici. Topimo na nizki temperaturi, ker maslo ne mara visokih temperatur.
Ko se maslo stopi, stresemo v stopljeno maslo tri žlice sladkorja in z metlico za stepanje (jap, potrebujete metlico) mešamo recimo nekje pol minute do minute, odvisno od okoliščin. Danes je ravno Ilka Štuhec vozila smuk, pa sem mešal malo dlje, ker sem gledal televizijo in pozabil na čas.

Zatem dodamo 2 žlici moke in mešamo, znova nekje od pol minute do minute, odvisno kaj je na televiziji. Temperatura plošče je še zmeraj nizka in bo ostala nizka do konca. Jaz jo imam na 4 od 9.

Na koncu dodamo štiri (4) žlice mrzle vode in vse počasi mešamo še tri minute. Ne rabite ves čas mešati. Meni recimo najbolj ustreza, da olupim eno jabolko in malo mešam in olupim drugo jabolko in malo mešam (vem, od kod zdaj jabolka, se sprašujete? Pridejo. Kmalu.) … Po treh minutah odstavite kozico in jo pustite pri miru. To, kar bo v kozici, bo izgledalo čudno. Nič ne de.

In smo že pri naslednjem koraku. Olupite vse štiri japke, bi rekli moji Mariborčani. Olupljena jabolka narežite na tanke krhlje (to je tisto, kar izgleda kot lunica) in jih vrzite v tisto isto posodo, kjer ste prej delali testo. Zato smo dali testo ven. Da prihranimo na posodi.

Ko imate vsa jabolka narezana na tanke lunice in v posodi, jim dodajte cimet. Koliko cimeta? Kaj pa vem. Danes sem recimo štirikrat potresel iz tiste stekleničke. Pa me je žena vprašala, če sem dal kaj cimeta not. Eh.

Zdaj, ko so jabolka v posodi zmešana s cimetom, jim dodajte tisto, kar ste v prejšnjem koraku mešali v kozici. Stresite oziroma zlijte na jabolka vse, kar je v kozici. S kuhalnico ali žlico zmešajte jabolka z maso, da bodo krhlji več ali manj vsi namočeni. Ne rabite biti preveč pedantni. Ali pa. Kakor želite.

Zdaj pa veliki finale.

Testo, ki ste ga prej naredili in dali nekam na stran, razdelite na dva dela. En naj bo večji, drugi manjši. Na oko 2/3 in 1/3. Lahko tudi 3/4 in 1/4. Jaz delam po občutku. Kot moja mama. To mi je zmeraj šlo na živce.
“Koliko si pa dala soli v juho?”
“Po občutku.”

Večje testo bo spodaj, iz manjšega bomo pa naredili trakce in jih položili čez jabolka.
Večje testo razvaljajte do takšne velikosti, da lahko testo položite v pekač in vam še gleda malo čez. S prsti testo nežno stisnite v rob pekača, da testo lepo sede. Odstranite testo, ki zgoraj gleda čez rob pekača in to odstranjeno testo dodajte k manjšemu kosu testa, ki ste ga dali na stran.

Na testo, ki je zdaj v pekaču, vsujte vse japke in jih enakomerno razporedite. Jabolčna pita počasi dobiva svojo končno obliko. Ko so jabolka lepo razporejena, vam preostane je še dvoje.

Najprej, razvaljajte preostanek testa, ga narežite na trakce in mrežasto položite čez jabolka. Nekateri se trudijo te trakce preplesti v mrežo, da gre trakec najprej nad drugim trakcem, potem pa pod drugim trakcem … Meni je to uspelo narediti, če pozorno pogledate fotografijo, od sredine pa gor in malo desno. Nisem imel več potrpljenja, da bi se s tem igral. Bil sem lačen.

Ko končate z dekoracijo, napoči čas, da jabolčna pita odpeketa v pečico.
Pecite 10 minut na 200 stopinj, da se testo malo bolje zapeče, potem zmanjšajte na 180 in pecite še dodatnih 30 minut.
Ko pečica zazvoni in je jabolčna pita zgoraj lepo zapečena (če ni lepo zapečena, jo pustite v pečici še kakšno minuto), pito vzemite iz pečice in pečico ugasnite.

Dodatki
Vanilijev sladoled
Posip mletega sladkorja

Malenkost
Moj kriterij, da je testo dobro pečeno: Odrežem si kos pite, kos primem čisto na robu, ga dvignem in je testo tako dobro zapečeno, da ga lastna teža ne zlomi. Njama.

Razmišljanje
Tile trakci na vrhu. Enkrat sem pito naredil brez njih. Bila je enako dobra. Spodnje testo je bilo malo bolj debelo, ker sem porabil celo testo za spodaj, a je bilo prav tako super zapečeno, ker sem pekel pet minut dlje. Jabolčna pita brez trakcev je prvo minuto, ko sem jo dal iz pečice, izgledala čudovito, nato so jabolka začela počasi oksidirati in je ratala rjavkasta in ne preveč lepa na pogled. Po moje so ti trakci gor samo zato, da prekrijejo jabolka, ki na zraku porjavijo.

To je to.
Dober tek vam želim.
Če boste naredili jabolčno pito po tem receptu, mi pošljite fotografijo. Če jo delate po svojem receptu, mi pošljite fotografijo in recept.

Za skutino pito najdete recept TUKAJ.

Prijavi se na Zgodbe

Prijava na zgodbe

Kamenko Kesar

Fotografija Kamenka

Kamenko je prav tako poseben, kot je posebno njegovo ime. In takšen je njegov slog pisanja. Nekoč mi je povedal, da je začel pisati, ker je bil utrujen od tega, da goflja. In goflja, pardon piše res tako, da njegovih knjig ne moreš odložiti, predvsem pa njegovih zgodb ne smeš brati na javnem prostoru, ker ostale motiš z glasnim smehom.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping