Tale skutina pita zmeraj uspe in to noro dobro uspe.
Ta vikend sva jo z ženo célo sama zmazala. Ob tej priložnosti bi se rad opravičil najinim otrokom, ker niso dobili niti “d” od drobtinic in upam, da mi bodo verjeli na besedo, ko jim bom povedal, da nisva imela moči se upreti tako dobri piti. Sicer pa, šolska prehrana tudi ni tako slaba, ane. 🙂
Osnova:
Leibnitz keksi (paket 200g)
Maslo (1/3 celega masla, nekje med 60 in 100 gramov, več masla, bolj bo masleno. To zadnje je res informacija za dol pasti.)
Skutina pita – fila:
1/2 kg skute
3 žlice sladkorja (1 jušna žlica je cca 15 gramov)
3 žlice kisle smetane
1 žlica jogurta
3 žlice zdroba (lahko tudi 3 žlice gladke moke)
1 vanilij sladkor
1 mala žlička vanilijev ekstrakt
Naribana limonina lupina, količina po okusu, predlagam, da filo poskusite, preden daste jajca not.
3 jajca
Opcijsko: 1 pecilni. Enkrat sem ga pozabil dodati in ugotovil, da ne vpliva na okus in videz.
Opcijsko: sladka smetana. Sladko smetano običajno dodam, če želim bolj gladko teksturo. Kombiniram jo z moko, ne z zdrobom.
Kisla smetana in jogurt – nič se ne zgodi, če imate samo jogurt ali samo kislo smetano ali daste 2 žlici vsakega. Vse bo dobro. Preizkušeno.
Osnova:
Zdrobite kekse (recimo cel Leibnitz paket). Načinov, kako zdrobiti kekse, je več. Jaz sem jih enkrat, na morju, v kampu, dal v dvojno plastično vrečko in se čez zapeljal z avtom. Brez heca.
Čez zdrobljene kekse zlijte 1/3 stopljenega masla (med 60 in 100 grami).
Vse skupaj dobro zmešajte, da se maslo vpije v kekse. Če se vam zdi, da se osnova še ni prijela, da se še drobi, dodajte še malo stopljenega masla. To pocasto osnovo vsujte v pekač in jo čim bolj ravno razporedite po pekaču in stisnite. Jaz osnovo stisnem v pekač z navadno jušno žlico. Stisnite jo čim bolj ravno zato, da ne bo en dobil kosa z malo, drugi pa z več maslene osnove. Torej gre bolj za poštenost in estetiko kot okus.
Skutina pita – fila
Vse omenjeno v receptu zmešajte in zlijte v pekač na osnovo.
Pečete 45 minut na 180 stopinj.
Če imate agresivno pečico, jaz jo imam, pito po 30 min pokrijte z alu folijo, da se na vrhu ne zažge.
Pustite, da se ohladi. Nam velikokrat ne uspe predolgo čakati. Topla še ni tako čvrsta, kot bi morala biti, a gre znova bolj za estetiko kot okus.
Fotografije končnega izdelka nimam. Saj sem napisal, da se ji ni bilo moč upreti. Kdo je pa imel čas razmišljati o tem, da bi jo fotkal 🙂
Skutina pita – število kalorij:
Kdo bi vedel in kdo bi štel. Dva daljša sprehoda, pa bo vesolje vse izravnalo.
Dober tek.
Če želite pripraviti jabolčno pito, najdete recept TUKAJ.