Noah Charney je umetnostni zgodovinar, specialist za krajo umetnin, pisatelj strokovnih knjig in svetovne uspešnice, romana Tat umetnin, pa predavatelj, pisec scenarijev, mož in oče, predvsem pa človek, ki je zaljubljen v Slovenijo, in je, kot sam pravi, njen “cheerleader”.

Ko se je Noah leta 2006 zaljubil v Slovenko Urško je rodni  Connecticut zamenjal za Kamnik, svoj materni jezik za slovenščino. Navdušen nad novo deželo, jo skrbno raziskuje, se o njej uči in navdušuje bolj, kot se sami Slovenci. Svetovno priznani pisatelj, ki ga obožujejo tudi slovenski bralci, se predstavlja z novo knjigo, z naslovom Zvezdologija. V njej gosti znane in zanimive slovenske pare, ki so mu odkrili več, kot bi si mogoče želeli. 

»Že nekaj let intervjuvam ljudi na javnih prireditvah in ti moji intervjuji so zelo samosvoji, saj je večina ljudi, s katerimi delam intervjuje, prijateljev, zato smo ponavadi zelo sproščeni in igrivi. Ta knjiga bo torej vključevala intervjuje s slovenskimi zvezdniki, razkrivala bo njihove globine iz povsem drugih kotov, kot smo jih bili morda vajeni,« je dejal pisec Noah Charney.

Noah, ki obožuje Slovenijo, je pisatelj, ki niza knjižne uspešnice in spada med najbolj priljubljene avtorje pri nas. S svojo neposrednostjo in prijetnostjo popolnoma razoroži, tako v javnih nastopih, kot skozi pisanje, kjer ne pozabi povedati, da je njegova tašča ena njegovih najboljših prijateljev. Tudi slovenščine ga naučila tašča. Namenil ji je celo posvetilo v svoji knjigi. “Ona je res super in je ena od mojih najboljših prijateljic. Drug drugemu pošiljava sporočila, in to večkrat na dan,” je še dodal Charney.

Najbolj so ga navdušili copati, ki jih Slovenci uporabljamo doma in jih Američani ne poznajo, saj doma hodijo obuti: “Ko sem se poročil in sva z ženo imela obred v ZDA, smo tja poslali več kot 50 parov popolnoma običajnih copat za dva evra. Bile so darilo za najine svate, ki so bili prepričani, da je to najbolj izjemna stvar na svetu,” je pripovedoval Charney.

Všeč pa so mu tudi naši prazniki, zlasti prvi november. Ko je prišel k nam, so ga tako fascinirale sveče za pokopališče, da si je tri prižgal kar v svojem stanovanju.

“Želel sem biti romantičen. Ko je moja bodoča žena prišla v stanovanje in sem prižgal vse te sveče, je najverjetneje mislila, da sem ali čuden Američan ali pa serijski morilec,” se je spominjal Charney.

KNJIGE

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping